pannonmajor logo

A Major központi része 5 hektáron terül el Fót és Csomád között, a Somlyó hegy lábánál. Budapestről könnyen megközelíthető, tájvédelmi körzettel, erdővel, dombokkal körülvett terület. Hosszú évek óta tartó kisebb volumenű fejlesztések után az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2014. évben kiírt pályázat elnyerése tette lehetővé hogy meglóduljon a vállalkozás. Felépült egy gazdasági és fogadó épület, megkezdődött a gépesítés (traktor, öntöző rendszer kiépítés) és elindult a termelés. A majorunk főként gyógynövény termesztéssel és feldolgozással foglalkozik, de kitűnő helyszíne közösségi programoknak, pihenésnek, sportolásnak.

mezo

A major fő profilja a gyógynövény termesztés és feldolgozás. Előnyben részesítjük a bio és organikus termesztési technológiákat. Terményeink és termékeink megtalálhatók a termékek menüpont alatt. Célkitűzésünk továbbá, hogy a gazdaság minél több tekintetben váljon önellátóvá és a helyszín rekreációs, sport és egyéb közösségi tevékenységeknek adhasson otthont.

Amikor azon kezdünk el gondolkozni, hogy tanyasi életformát kezdünk, akkor az egyik fontos kérdés, hogy hol fogunk lakni, hol tároljuk az eszközeinket, gépparkunkat, terményünket, állatainkat.

Építészként évek óta figyelem a környezetemet itthon és külföldön, hol milyen megoldásokat alkalmaztak a mezőgazdaságban régen és most.

A Pannon Major terület felhasználására több tervet készítettem az évek során. Folyamatosan érett a gondolat, hogy a területet mire és hogyan szeretnénk használni. Első lépésben a terület bekerítése történt meg, aztán jöttek a nagyobb tereprendezések, amikor több ezer köbméter föld lett megmozgatva. A következő lépésben a területhatároló növényzetet ültettük be, kutat fúrtunk és elindítottuk a közműfejlesztést, hogy legyen vezetékes áram. Az építési engedélyek beszerzését követően elindulhatott az építkezés. Első ütemben egy kerti ház épült meg, ahova egy nyári zápor elől be lehet húzódni, vagy a nyári 40 fokos meleg elől kicsit hűvösbe húzódni. De ez az épület adott helyet az építőmunkásoknak is. Itt történt az étkezés, öltözés valamint a terület őrzésekor is ebben a kis faházban aludt az éjszakára beosztott őr.

kornyezetkialakitasa1

Tasnádi Gábor

Auth Zsófi

 Copyright © 2017 Pannon Major Original Farm Products Minden jog fenntartva. | Adatvédelmi tájékoztató